Om oss

lite mer om oss

Företaget

La Locandiera är ett familjeföretag som grundades 2013 tack vare ett gott samarbete mellan den tidigare restaurangägaren och företagets nuvarande ägare Cristian. Ifrån början var verksamhetsnamnet La Locanda, som i Italien är benämningen på ett lantligt rustikt värdshus, men då namnet var upphovsrättsskyddat i Sverige ändrades restaurangens namn efter ett par år till La Locandiera. La Locandiera betyder värdshusvärdinna på italienska. År 2015 tar Cristian över hela verksamheten och har drivit den själv sedan dess.

 

drömmen om en restaurang

Vår bakgrund

La Locandieras ägare och chefskock Cristian är ursprungligen från den lilla byn Sondalo i norra Italien. Efter sin examination på hotell och restaurangskolan i Italien reste han runt i Europa för att få erfarenhet i kockyrket. Därefter flyttade han till Sverige med sina två döttrar och sambo, som ursprungligen var ifrån Jönköping.
Cristians dröm har alltid varit att kunna öppna en egen restaurang, så när han fick möjligheten här i Sverige tog han den, och äntligen kunde Cristian uppfylla sin dröm. Målet med restaurangen har alltid varit att servera det sanna italienska köket, riktig italiensk mat som är lagad på traditionellt vis med fina italienska ingredienser. I längden hoppas även Cristian kunna erbjuda ännu fler italienska specialiteter som ännu inte är kända i Sverige.

Lite fakta och historia om våra lokaler

Byggnaden

Vår restaurang är belägen i en av Jönköpings äldsta byggnader, huvudbyggnaden är uppförd redan 1791. Huset är timrat och belagt med spiktegel, spikarna är handsmidda och fasaden sedan putsad. Detta gjorde man för att det skulle se ut som ett riktigt stenhus.

Efter att från början ha varit en bättre ståndsgård med ladugård och betesmarker på husets baksida i sluttning ner mot Vättern, har huset haft en skiftande historia och har varit alltifrån hotell, tryckeri, skomakeri, färggross, frisörskola och andra olika typer av affärsverksamhet.
1985 etablerades Restaurang Amadeus som var känt för att vara ett bra matställe dit man gick för att äta gott och koppla av. År 2010 blev Amadeus istället Restaurang Rydberg och år 2013 skapades vår Italienska restaurang La Locandiera i lokalerna.